TÄMÄN ASIAKASKOKEMUKSEN ON TUOTTANUT PUOLUEETTOMASTI KOKEMUKSIA.FI
Lue lisääKatja Tikkanen työskentelee Mäntypuiston palvelutalossa lähihoitajana. Palvelukodilla on käytössään Everonin tytäryhtiö Sote 360:n SoteSiron-hoitajanpohja sekä erilaisia turvatuotteita kameravalvonnasta liiketunnistimiin ja turvahälytinjärjestelmään.
Mäntypuiston palvelutalo ja Sote 360 aloittivat yhteisen pilottihankkeen syksyllä 2015. Pilotoinnin kohde oli Sote 360:n digitaalinen hoitajanpohjatekniikka SoteSiron. Pilotin yhteydessä otettiin käyttöön myös Sote360:n Kameraturva-järjestelmä, turvahälytinjärjestelmä, liiketunnistimet sekä ovipuhelimet. Pilotoinnin jälkeen turvatuotteet sekä SoteSiron jäivät palvelutalon päivittäiseen käyttöön osaksi arkea.
Katja Tikkasen mukaan Kameraturva-järjestelmä on tällä hetkellä käytössä pääsääntöisesti öisin. Yöhoitajat voivat sen avulla suorittaa kierrot menemättä huoneeseen, jos käynnille ei ole tarvetta. Asukkaan tilan voi tarkistaa suoraan puhelimesta ja reagoida siihen tarvittaessa. Jos tilanne on normaali ja kaikki on kunnossa, ei huoneeseen tarvitse mennä.
– Ovea ei tarvitse mennä avaamaan joka kierrolla, kun on herkkäunisia ihmisiä, jotka saattavat herätä siihen pieneenkin kolaukseen, Tikkanen sanoo.
Myös liiketunnistimet helpottavat valvontaa. Tiettyihin huoneisiin on sänkyjen viereen asennettu liiketunnistimet, jotka hälyttävät jos asukas lähtee esimerkiksi yöllä wc:hen. Hoitajat voivat tällöin tilannekohtaisesti päättää, menevätkö avuksi vai voiko asukas käydä yksin wc:ssä. Lopuksi voidaan myös tarkistaa, onko asukas päässyt turvallisesti takaisin vuoteeseen. Everonin turvahälytinrannekkeilla asukas voi tarvittaessa kutsua hoitajan luokseen.
– Tuemme omatoimisuutta, mutta kuitenkin valvomme sitä, Tikkanen summaa.
– Rannekkeen kautta saadaan huoneeseen myös puheyhteys. Hälytykset tulevat puhelimiimme, Tikkanen sanoo.
Hoitajanpohja SoteSiron on Tikkasen mukaan helpottanut kirjaamista. Kirjaamisen voi tehdä nyt mobiilisti milloin ja missä tahansa. Hänen mielestään myös kirjaamisen laatu on SoteSironin ansiosta nyt aiempaa tasaisempaa.
– SoteSiron on helpottanut kirjaamista. Kirjaamisen voi tehdä huoneessa – esimerkiksi asukkaan iltatoimia odotellessa voit jutella ja kirjata samalla päivän tapahtumia. Tieto on koko ajan saatavilla myös huoneessa. Jos tarvitsisi vaikka soittaa ambulanssi, niin pystyt jo huoneessa kertomaan perussairaudet ja lääkitykset ilman, että tarvitsee lähteä toimiston koneelle katsomaan, Tikkanen kuvailee.
– Yksi SoteSironin parantava tekijä on ollut myös se, että sen avulla voi dokumentoida lääkärille. Voit ottaa vaikka haavasta kuvan ja laittaa sen SoteSironiin, josta lääkäri voi katsoa, mihin suuntaan haava on edennyt sekä antaa haavanhoito-ohjeita. Lääkärin ei välttämättä tarvitse tulla edes konkreettisesti paikalle, Tikkanen lisää.
Kokonaisuutena Tikkanen voi suositella Everonin ja Sote 360:n tuotteita ja palveluita myös muille. Hän kokee, että vastaavat ratkaisut voisivat sopia myös kotihoitoon tai omaishoitajille. Tikkanen arvelee myös, että erilaiset digitaaliset ratkaisut hoitotyössä tulevat tulevaisuudessa lisääntymään entisestään.
– Näkisin, että kokonaisuus säästää meidän aikaamme. Se parantaa myös asukkaidemme turvaa ja hoivaa ja samalla myös meidän itsemme turvaa, Tikkanen päättää.