kokemuksia.fi
TÄMÄN ASIAKASKOKEMUKSEN ON TUOTTANUT PUOLUEETTOMASTI KOKEMUKSIA.FI
Lue lisääJyväskyläläisellä Kari Lyytikäisellä todettiin vuoden 2016 syksyllä kakkostyypin diabetes. Vaihtoehtoina oli joko insuliinihoidon aloittaminen tai painon pudottaminen. Kari valitsi jälkimmäisen. Tukena painonpudotuksessa toimi osaltaan Jyväskylän liikuntapalveluiden Kilokaarti-painonhallintaryhmä.
Diagnoosin saatuaan Kari Lyytikäinen tapasi muutamia muita diabetekseen sairastuneita ja havaitsi, ettei elämä insuliinipiikkien ja sairauden vaatiman ruokavalion kanssa ollut kovinkaan helppoa. Syömisten ja insuliinimäärien jatkuva tarkkailu sekä laskeminen eivät tuntuneet hyvältä.
– Silloin minä päätin, että tuohon ruljanssiin en lähde. Vaihtoehtona oli painonpudotus ja terveellinen elämä, jonka minä sitten valitsin, Kari muistelee.
“Voit tsempata toisia ja parhaassa tapauksessa olla heille esimerkki. Jos näkee, että joku toinen saa siitä innostusta, niin on se todella hienoa.”
Kilokaarti tuli tukemaan Karin päätöstä ja matkaa kohti terveellisempää elämää kuntoutusta tukevana toimintana. Yksi Kilokaarti-ryhmä toimii aina 15 viikkoa, ja kokoontumiskertoja on kerran viikossa. Jokainen jäsen asettaa itselleen tavoitteen, jota kohti pyrkii ryhmän toiminnan aikana.
– Kilokaartin toiminnan aikana ehdin jo ylittää tavoitteeni. Painoin alussa 93 kiloa ja tavoitteeni oli, että painaisin 15 viikon jälkeen 88 kiloa. Lopulta olin pudottanut painoa vielä kahdeksan kiloa enemmän, ja painoin 80 kiloa, Kari hymyilee.
– Ohjaaja oli hyvin motivoiva ja tsemppaava. Hän oli mukava kaveri, joka myös toteutti meidän toiveitamme. Hän veti ryhmää positiivisella auktoriteetilla – ei komentaen, vaan omalla persoonallaan, Kari kuvailee.
Painonpudotuksella on ollut useita merkittäviä vaikutuksia Karin terveyteen. Nyt Kari ei tarvitse insuliinihoitoa. Myös aiemmin vaivannut hengityksen pihinä, joka oli diagnosoitu astmaksi, sekä metabolisen oireyhtymän tunnusmerkit hävisivät painon pudotessa.
– Minulla on henkilökohtaisena Suomi 100 -ohjelmana sellainen tavoite, että itsenäisyyspäivään mennessä painoindeksini on joko normaalissa painossa tai lievässä ylipainossa. Sen lisäksi tavoitteenani on olla sellaisessa kunnossa, että voin lähteä hetkenä minä hyvänsä kävelemään 30 tai jopa 40 kilometriä, Kari summaa.
– Parasta Kilokaartin toiminnassa oli mielestäni se, että kukaan ei ollut asian kanssa yksin. Voit tsempata toisia ja parhaassa tapauksessa olla heille esimerkki. Jos näkee, että joku toinen saa siitä innostusta, niin on se todella hienoa, Kari päättää.