kokemuksia.fi
TÄMÄN ASIAKASKOKEMUKSEN ON TUOTTANUT PUOLUEETTOMASTI KOKEMUKSIA.FI
Lue lisääKolmen talon ja yhdeksän asunnon rivitaloyhtiö As Oy Ojakkalan Hiekkarinne on rakentanut lämmitysjärjestelmänsä kolmen eri lämmitysmuodon yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. NIBE:n sisäyksikkö ohjailee kahden F2300-mallin ilma-vesilämpöpumpun lisäksi aurinkokeräimien sekä öljykattilan toimintaa. Kaksi NIBE:n ilma-vesilämpöpumppua ovat nyt osaltaan pienentämässä taloyhtiön hiilijalanjälkeä yhdessä aurinkokeräimien kanssa.
Vihdissä sijaitseva taloyhtiö As Oy Ojakkalan Hiekkarinne uudisti lämmitysjärjestelmänsä keväällä 2016. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Luostarinen jutteli LVI-Palvelu Havantola Oy:n Pekka Havantolan kanssa taloyhtiön runkoputkiremontin yhteydessä uusimmista lämmitysmuodoista ja -tekniikoista. Sillä hetkellä kaikki taloyhtiön lämpö syntyi öljykattilan kautta. Keskustelussa nousivat esiin ilma-vesilämpöpumput sekä niiden energiatehokkuus.
– Minä innostuin välittömästi! Tajusin myös samalla, että jokainen päivä, jona meillä öljyä palaa, tekee tappiota. Ja että mitä nopeammin pumput saamme, niin sitä nopeammin alamme kerryttää säästöjä, Mikko muistelee.
“Tämä on kaikista uusinta teknologiaa eikä markkinoilla ole toista, tätä tehokkaampaa järjestelmää.”
Mikko lähti selvittämään ja tutkimaan asiaa tarkemmin. Hän toi taloyhtiön tietoon tarvittavia tietoja esimerkiksi järjestelmän hyötysuhteen suuruudesta, kuoletusajasta sekä kokonaiskustannuksista.
– Tämä on kaikista uusinta teknologiaa eikä markkinoilla ole toista, tätä tehokkaampaa järjestelmää. Myös NIBE:n antama tuotetakuu oli taloyhtiöllemme tärkeä, turvaa luova tekijä.
– Yksi syy lämmitysjärjestelmän uusimiseen ja ilma-vesilämpöpumppujen sekä aurinkokeräimien asentamiseen oli myös öljyn koko ajan hiljalleen kasvava hinta. Vaikka se nyt hetkellisesti alhaalla olisikin, emme usko, että se siellä pysyy, Mikko summaa.
LVI-Palvelu Havantola Oy teki taloyhtiölle tarjouksen lämmitysjärjestelmän uusimisesta. Tarjouksia pyydettiin myös neljältä muulta toimijalta, mutta Pekan tarjous voitti. Vanhan öljykattilan rinnalle päädyttiin asentamaan aurinkokeräimiä sekä kaksi NIBE:n F2300-mallin ilma-vesilämpöpumppua. Kyseisen mallin pumppu on suunniteltu isompiin kiinteistöihin toimimaan yhdessä vesikiertoisen lämmityksen kanssa. Samassa yhteydessä lisättiin myös kaksi uutta lämminvesivaraajaa, jotka kasvattivat lämpimän käyttöveden varannon noin viisinkertaiseksi – 450 litrasta 2000 litraan.
– Työ vei kaikkineen noin kaksi viikkoa kahdelta työmieheltä. NIBE:n ilma-vesilämpöpumput on helppo asentaa, niissä tulee hyvät ohjeet mukana sekä tarvittaessa myös kytkentäkaaviot. Yhdessäkään minun asentamassani koneessa ei ole ollut mitään ongelmia. Jos on pätevä sähköasentaja, niin laitteiston käynnistyksenkin pitäisi sujua helposti, Pekka kertoo.
– Asennus sujui kokonaisuutena hyvin. NIBE:n pumput sijaitsevat varastorakennuksen takaseinässä, eikä niistä aiheudu häiriötä meille asukkaille. Mitään meteliäkään ei kuulu.
– Olemme olleet kyllä äärimmäisen tyytyväisiä Pekan työskentelyyn ja hänen työnsä jälkeen. Pekan sai helposti kiinni ja hän saapui aina tarvittaessa nopeasti paikalle. Asiakaspalvelu oli todella hyvää, Mikko kiittelee.
“Ympäristö siis voittaa ja samalla lompakko pysyy aiempaa pulleampana. Ihmettelenkin, että mikseivät tämän tyyppiset järjestelmät jo yleisty enemmän. Voin ehdottomasti suositella tällaista muillekin!”
Öljyä ei taloyhtiössä ole toistaiseksi kulunut lainkaan enää toukokuun ensimmäisen päivän jälkeen. Laskelmien mukaan voidaan uudella järjestelmällä säästää öljyä vuositasolla jopa 9000 litraa, eli 1000 litraa per asunto. Se on huima määrä. Lämmitysjärjestelmän yhteenlaskettu kuoletus- eli takaisinmaksuaika on Mikon arvioiden mukaan noin viisi vuotta.
– Öljyn kulutus loppui käytännössä kuin seinään, kun aurinkokeräimet asennettiin ja otettiin käyttöön toukokuun alussa. Olisimme varmasti saaneet niistä huomattavia hyötyjä jo aiemminkin keväällä, mutta projektin suunnittelu vei alkuvuodesta aikaa ennen kuin töihin päästiin, Mikko sanoo.
– Nyt ei öljy pääse loppumaan koskaan kesken ja pääsemme samalla vaikuttamaan konkreettisesti omaan hiilijalanjälkeemme. Tällaisesta järjestelmästä on iso hyöty ympäristölle, mutta myös meille taloudellisesti. Ympäristö siis voittaa ja samalla lompakko pysyy aiempaa pulleampana. Ihmettelenkin, että mikseivät tämän tyyppiset järjestelmät jo yleisty enemmän. Voin ehdottomasti suositella tällaista muillekin!